Purjehtijakurssi opettaa sinut toimimaan veneen miehistön jäsenenä. Opetamme niin purjehduksen perustermistöt, kuin toimimisen rannassa, purjehtiessa sekä moottorilla ajettaessa. Kurssi sopii täysin aloittelijalle siinä missä kokeneemmallekin veneilijälle kertaukseksi. Kurssille otetaan korkeintaan 9 oppilasta ja opettajia on yksi opettaja kolmea oppilasta kohden.

Edellytömme sinulta yli 15 vuoden ikää, uimataitoa ja hyvöö terveyttö. Opetuksemme koostuu erillisestö lauantaipäivän teoriaosuudesta ja purjehduspäivien käytönnön harjoittelusta. Suurin osa opetuksesta annetaan vesillä Lappeenrannan edustalla sekä viikonloppupurjehduksella Suur-Saimaalla. Kurssin jälkeen osaat osallistua aktiivisesti miehistön jäsenenä kaikkeen siihen toimintaan, mitö purjehduksen aikana normaalisti tapahtuu.

Luennolla
Esittely

Perusteet

Tutustumme purjeveneen osiin ja niiden käyttöön, turvavarusteisiin sekä turvallisuusseikkoihin rauhassa veneen ollessa vielä laiturissa. Opit liikkumaan veneessä veneen liikkeet huomioiden sekä oikeat, turvalliset otteet köysien, vinssien ja purjeiden käsittelyyn.

Manööverit

Kurssin aikana harjoitellaan purjehduksen perusmanööverit. Opit nostamaan, laskemaan ja pakkaamaan purjeet erilaisissa veneissä. Harjoittelemme purjehtimaan vasta-, sivu- ja myätötuuleen peruspurjehdusvarustuksella. Spinaakkeria ei kurssilla käytetö. Vastaköönnäkset ja jiipit, genuat ja fokat jne. tulevat kurssin aikana niin tutuksi, ettö voit jatkaa purjehdusta turvallisesti miehistönä omassa tai vuokraveneessä.

Man��verit
Rannassa

Rantautumiset

Purjeveneellä rantautuminen ja lähtö on monesti varsin haastava toimenpide. Opettelemme tekemöön ne oikein ja huomiota herättömättö. Jokainen kurssilainen osallistuu poiju- sekä kylkikiinnityksiin sekä ankkurointiin. Opetamme oikeiden solmujen tekemisen ja niiden käyttötarkoitukset. Opettajamme opastuksella pystyt suorittamaan toimenpiteet oikein kovassakin tuulessa ja opit tunnistamaan tilanteet, joita on hyvä pyrkiä välttämään jo ennakolta.

Retki Suur-Saimaalle

Monelle pelkkä purjehdusretki Suur-Saimaalle uusi ja hieno kokemus. Viikonloppuretken aikana sinulla on aikaa kerrata kurssilla opittua asiaa. Veneen varustelu, ruokien hankkiminen, reittisuunnittelu, sään huomioiminen yms. ovat asioita, jotka oppii vain kokemuksen kautta. Opettajillamme on pääsääntöisesti useamman vuosikymmenen kokemus purjehdusretkistä. Heidän opastuksellaan uskomme sinun saavan parhaan mahdollisen valmiuden omien purjehduslomien toteuttamiseen omalla veneelläsi.

Retken aikana opastamme sinua perusmerenkulussa. Käymme läpi erilaisia merimerkkejä sekä väylien ajoa. Oppilaat tuovat lopuksi veneen takaisin Lappeenrantaan Suur-Saimaalta. Opettaja puuttuu tilanteeseen vain tarvittaessa! Pistäydymme yöpymään pursiseuran tukikohdassa sekä ruokailemaan luonnonkauniissa Satamosaaressa. Taukojen aikana käymme läpi hyviä merimiestapoja (myös veneilyyn liittyvää lainsääsäntöä), veneen hankintaan liittyviä seikkoja ja lopuksi - kuten kaikilla kursseilla - loppukoe.

Retki